Fredagar

Många fredagar cirkulerar det kedjemail på de flesta av landets större företag, mitt försäkringsbolag är inget undantag. Har fått ett antal under tiden jag varit här, och idag är heller inget undantag. Roliga bilder är tydligen det nya temat, i våras var det mer roliga filmer och klipp. Tänkte bjuda på ett smakprov:


Uppdatering

Jag va inne på Boplats av en slump idag och upptäckte att jag faktiskt sökte 56 lägenheter i Mölndal innan jag ens fick en visning. Men vilken lägenhet sen..kärlek vid första ögonkastet fick en ny innebörd. Det känns overkligt att jag faktiskt bor i den lägenheten nu.

Det blir fullt upp i helgen med två matcher och fest. Känslan efter gårdagens laguttagningar: lättnad - revanschlusta - glädje - motivation - lycka. Efter en stabil och givande höst: äntligen! Match både fredag och lördag, tufft men härligt. Lördag kväll har en tjej i laget fest. Alla e taggade över tänderna, kan bara sluta på ett sätt: succé!

Fick höra om detta av en kollega på jobbet, men på ett mer obehagligt sätt. Hon frågade vad bolaget jag bokat Thailand
(84 dagar kvar) genom hette, och svarade med att läsa upp rubriken när jag svarat:
"-Drömresan till Thailand - en bluff"
..men lyckligtvis hade ingen i resesällskapet bokat med nämnda bolag. Phew!

Trevlig helg, over and out.

Vanligt förekommande

FRÅGA:

Ett påhittat exempel, men jag är intresserad av svaret ändå:
Jag köpte en mc för 3 år sedan, men försäkringen blev mycket dyrare än jag trodde. Jag skrev därför över den på min morbror, som bor i en stad med lägre premie. Nu säger vi att jag blir inblandad i en trafikolycka (jag är ej vållande). Jag får 8 000 kr av försäkringsbolaget. Vilket brott har jag (om något) gjort mig skyldig till, och vad kan bli påföljden? Hur lång preskriptionstid har det eventuella brottet?


SVAR:

Detta utgör ett klassiskt fall av försäkringsbedrägeri. Genom att skriva över mc:n på din morbror har du vilselett försäkringsbolaget på så vis att underlaget för deras riskbedömning blir felaktig. Detta leder i sin tur till att en för låg premie tas ut i det aktuella fallet vilket innebär en förmögenhetsöverföring i form av en billig försäkring för dig (vinning) och för litet vederlag för försäkringsbolaget (skada).

Brottet rubriceras som bedrägeri enligt 9kap 1§
Brottsbalken. Det aktuella brottet har en straffskala om högst två års fängelse. Var straffet till slut skulle hamna är väldigt svårt att säga då det ofta är en komplicerad bedömning utifrån många olika omständigheter hänförliga både till den konkreta gärningen och till gärningsmannen själv. Praxis i Sverige är dock att man dömer till förhållandevis låga straff. Med hänsyn till den aktuella straffskalan skulle jag nog gissa på högst ett par månaders fängelse, såvitt inga försvårande omständigheter framkommer. För dessa korta fängelsestraff finns vidare ganska goda möjligheter att istället för fängelse villkorlig dom, ofta i förening med böter och samhällstjänst. Möjligheterna till villkorlig dom minskar dock om gärningsmannen tidigare gjort sig skyldig till brott, eller det av någon annan anledning finns anledning att befara fortsatt brottslighet (brottslighetens straffvärde och art). Dessa ganska komplicerade regler finns i 30 kap BrB.

Preskriptionstiden för bedrägeri av normalgraden är 5 år enligt 35kap 1§ 2p BrB. Viktigt att komma ihåg är att man gör sig skyldig till försäkringsbedrägeri även om någon olycka ej inträffar och försäkringen således aldrig utbetalas, vilket följer av att redan fastställandet av den för låga premien utgör vinning respektive skada.

Lika som bär


Dagens skämt vs höst

Undertecknad är lagom mosig i skallen efter mellan 50 och 150 personer i kö hela dagen. Klockan 14.27, när min eftermiddagsrast egentligen har börjat, ringer en kund född 1926 med en tydlig översittar-ton. Först klagar han lite allmänt om ingenting, bara för att göra sig viktig. Sedan anger han sitt registreringsnummer och talar om att vi har fel uppgifter på bilförsäkringen. Som svar på frågan om vad som inte stämmer, säger han:

"-Ni har angivit här att jag har kört 25 000 kilometer med bilen." Konstpaus.
"-Det har jag aldrig sagt!" Ytterligare en konstpaus, som avrbryts av min fråga:
"-Okej, hur mycket har du kört med bilen? Vi kan ändra det på en gång."
"-Jag har kört 2 500 mil, inte 25 000 kilometer!"
"-.....men det är exakt samma sak?"
"-Jaha okej det kanske det är.. Då ville jag ingenting, tjejen."
Varpå gubben lägger på luren. Pinsamt. Samtidigt som det verkligen inte var första samtalet av den karaktären idag. Snälla människor, läs brevet och tänk efter innan ni ringer!

Nu är det höst i landets näst största stad. Detta stärks dels av kylan under promenaden till bilen i morse, dels av den fruktansvärt dödliga hagelskuren i inledningen av träningen igår. Dyngsura och mörbultade spelare genomförde till slut hela träningen. Det är alltid skönt att göra en bra gristräning, jag har verkligen saknat känslan jag haft efter uppehållet. Förhoppningsvis kan det ge utdelning snart också!

För övrigt:
http://blogg.expressen.se/jossansblogg/
..tilläggas bör att kändisar får betalt för att blogga. I say no more!

Måndagslista

Dagens klädsel: Svartvit-randigt brottarlinne, vita skatesneakers och riktigt baggy jeans.
Dagens frisyr: Utsläppt. Måste klippa mej igen :)
Dagens humör: Mestadels glatt, det har varit en skön helg.
Dagens händelse: Telefonin på jobbet fungerar inte. Då får man mycket gjort, hehe.
Dagens saknad: Lillasyster, helt klart.
Dagens vill ha: Är galet sugen på en liten och lurvig sak!

Snälla,får jag adoptera?


Norgehistoria

Svensken och norrmannen var en dag ute i djungeln och träffade djungelkonungen Abdulla som tog dem till fånga. När de kom fram till palatset sa han till svensken och norrmannen att om de gick ut i djungeln och hämtade 20 frukter var skulle de få överleva. Det gick de båda med på så de gick ut och började leta.


Först kom svensken med 20 vindruvor. Då sa Abdulla till svensken att det egentligen inte var några frukter men att han fick överleva om han stoppade upp dem i röven utan att skratta. Det gick han med på, men på den 18e druvan började han skratta.
"-Varför skrattar du?"
"-Där kommer norrmannen med 20 kokosnötter!"


Upptäckt

God morgon! Egentligen gillar jag inte sånt jag nu ska hänvisa till..och jag är förmodligen lååångt efter resten av världen med denna upptäckt. Men jag har skrattat en del nu på morgonen och därför vill jag presentera den galna familjen Schulman:

Storebror
Alex Schulman
Storebrors fru Katrin Schulman
Lillebror Calle Schulman (hans gamla)
Mamma Lisette Schulman

Inte nog med att dom är sjuka i huvet och sätter grillor i huvet på hela schtekar-etablissemanget (läs: Stureplan och dess nördar), de är ruskigt oheta också!

  

En sann berättelse om Tessan

"Det var en helt vanlig onsdag. Eller ja, inte helt vanlig, det var ingen träning och Tessan skulle träffa två av sina fantastiska lagkompisar Finurliga Frida Andersson och Super Sandra Gurra för att planera inför den kommande avslutningsfesten (som för övrigt kommer bli en hejdundrande tillställning som INGEN får missa).

De hade bestämt att Super Sandra Gurra skulle anlända hos Tessan halv fem för att börja laga en underbart go fisksoppa (receptet kan man få ifall man frågar Sandra snällt och vänligt) och invänta Frida som skulle dimpa ner en halvtimme senare... men vad händer??? JO, strax efter klockan fyra ringer Super Sandras telefon och hon hör Tessans stämma, men nåt e annorlunda.

Den vanligtvis självsäkra och glada Tessan låter nu ängslig och osäker. Hon har nämligen skurit sig i fingret och behöver komma till närmaste vårdcentral. Som den superhjälte Super Sandra är slänger hon på sig sina skor, (struntar i strumporna) och springer den oändligt långa sträckan (ca 500 meter) hem till Tessan. När hon kommer fram ser hon hur blodet forsar ur det giiiigaaaaantiska såret och det blöder nästan igenom det tunna pappret som Tessan i all panik virat runt det lilla lillfingret. Läget är med andra ord väääldigt akut.

De kastar sig in i bilen och kör iväg i en rasande fart på ca 40 km/h mot Olskrokstorgets Vårdcentral. Där blir Tessan varmt mottagen av en snäll syster som tar en titt på såret och konstaterar det dramatiska. Tessan måste opereras...med andra ord sy ett eller två stygn. När Tessan får detta besked förvandlas den annars rosiga färgen på hennes kinder till den blekaste vita, och hennes vanligtvis stadiga knän börjar skaka...Tessan är rädd, mycket rädd.

De fick sitta ner och vänta i en hel eeeevighet, närmare 30 minuter...sen var det dags. Tessan kliver osäkert in i fabror doktorns rum, med Sandra (som hon vägrat lämna i väntrummet) tätt i hälarna. Sandra vill inte vara i vägen och sätter sig en bit bort, men Tessan vill hellre att hon skall sätta sig nära för att hålla handen. Tessan är nu mycket rädd, hon pratar oavbrutet med den snälla doktorn, som så småningom förstår att han blir tvungen att behandla Tessan som alla andra modiga...femåringar han behandlar för liknande "köttsår", han talar därför med henne mycket lugnt och förklarar noggrannt exakt det han skall göra. Han ber även Tessan lägg sig ner (Sandra tror att det berodde på att han, liksom hon själv, insåg den höga sanolikheten att Tessan faktiskt skulle svimma).
 
Efter mycket om och men då Tessan tjatat om att bli sövd och Sandra försäkrat henne om att dom med all säkerhet genomgått större "operationer", så kunde doktorn spruta in bedövningsmedlet så att Tessans lilla lillfinger "somnar". Så småningom kunde han alltså genomföra det stooora ingreppet och sy två stygn.

Tessan kunde nu andas ut, då hon insett att "smärtan" var över och att hennes skada inte längre var livshotande. Sen åkte hon hem med sina vänner och kunde fortsätta planeringen inför DUNDERFESTEN!!! Sandra fick lära sig att Tessan, som hon alltid sett som en fräck, självsäker go och glad tjej, fortfarande är en fräck, självsäker go och glad tjej, men dock lite rädd för sprutor =) haha!!"

- Författare, berättare och vittne: ovan nämnda Super Sandra Gurra

NRJ in the Park

Gänget åkte till Liseberg för detta klassiska fjortis-event direkt efter träningen. Dödshungrig kombinerat med fysiskt trött efter en rysligt rolig träning var kanske ingen optimal uppladdning, men lite smygsnuskig snabbmat senare var jag på bättre humör. I vanliga fall bojkottar jag liknande happenings stenhårt (framförallt Rix fm-festival härom dagen), eftersom utbudet inte brukar intressera mig det minsta. Här var dock fallet annorlunda; Timbuktu, Million Stylez och till viss del även Mange Schmidt var delarna i programmet som jag verkligen inte ville missa. Toppa det med att självaste kungen Petter glider in på scen och kör sitt race, så kan ni förstå att jag va nöjd.

Btw är det galet vad samtalen kommer in på under vissa lunch- eller fikaraster. Exempel på vad jag googlat den här veckan: Pigluxation och John Hron. I filmsammanhang har jag också googlat Stockholmssyndromet. Även om jag kände till de två sistnämnda sedan tidigare,är det alltid intressant att friska upp minnet lite.

Skön söndag

Vaknade runt tio och kände den underbara känslan av en ledig och oplanerad dag. Hur många är dom per år, tio!? Fick ett galet omfattande städryck; diskade och åt frukost, sen högg jag in på tvätten. Helt plötsligt kunde jag inte hejda mig förrän allt var dammat, dammsuget och ordentligt avtorkat. Det gäller verkligen att ta tillvara på de få men grymt viktiga städrycken.

Efter detta så hjälpte jag en kompis att hämta en tv (hennes gamla har hoppat ur tofflorna).
Som jag sagt vid något tillfälle tidigare: Canal+ är beroendeframkallande, och helgens PL gjorde det naturligtvis inte enklare. Som pricken över i så börjar Serie A nästa helg!!

Helgens filmtips:
*
Disturbia - skrämselhicka (ja, jag är lättskrämd) men ändå genomtänkt och ruskigt spännande.
* Ocean's Thirteen - Kung Pacino gör inte trilogin sämre direkt.. Twelve e väl sådär men levde på Eleven's framgångsvåg. Efter att ha sett denna: när kommer Fourteen!?

En rysningsframkallande klassiker


Glennfakta vs dagens kommentar

"Alla heter Glenn i Göteborg!"
En enkel sökning på eniro.se ger oss antalet Glenn per stad (Gbg 799, Sthlm 469). Total befolkning enligt SCB i Gbg är 490 667 och i Sthlm 786 509. Då blir Glenn-index i Gbg 0,163% och i Sthlm 0,06%. Alltså nästa tre gånger vanligare i Gbg.

En dam född 1924 ringde angående sin sons (född 1954!!! Dags att klippa navelsträngen kanske?) försäkringar. När jag lämnade mitt namn igen i slutet av samtalet utbrast damen "Men det är ett jätterart namn det, Johanna!!"

Solskenshistorier

Ibland kan några vänliga ord eller en berättelse förgylla en hel dag. Det är inte likt mig att vara så lättpåverkad,och det står jag fast vid att jag fortfarande inte är,men en händelse igår och en idag gjorde att jag insåg detta faktum.

Igår ringde en kund på mitt direktnummer och direkt när han presenterade sig kände jag igen ärendet. Han hade ringt någon dag tidigare vid ett par tillfällen och frågat lite om sin bilförsäkring. Inget speciellt med det så långt,men mot slutet av samtalet säger han glatt: "-Jag kanske kommer tillbaka med bilen nästa gång på grund av din röst.." Jag blev varken generad eller paff utan sa helt enkelt: "-Ja,vad trevligt!"
Först efteråt började jag fundera på hur sällan kunderna faktiskt visar uppskattning på ett eller annat sätt. Är man missnöjd låter man alltid vederbörande veta det högt och ljudligt. Men hur ofta ringer man upp ett företag man är väldigt nöjd med och talar om det för dom?

Idag berättade en kollega en fantastisk historia på lunchen. Hennes mamma är änka sedan 1994 och har bott ensam sedan dess. En dag ringer telefonen..i andra änden är en man hon inte känner igen till en början,men det visar sig att det är hennes första kärlek från när hon var 17. Han letar reda på hennes nummer 40 år senare och ringer upp som en chansning. Nu,ett och ett halvt år senare är de förlovade och har flyttat nypensionerade till Frankrike..

Tilläggas bör att mannen faktiskt var gift när han ringde kollegans mamma,men han hade börjat tänka på henne igen. Idag säger han att de är lika lyckliga och kära som när de var 17. När hans vänner påpekar att det kanske inte var helt okej att lämna sin fru efter 30 års äktenskap så svarar han vänligt men bestämt: "-Jag kommer att leva kär och lycklig resten av mitt liv. Hur lycklig är du?"

Veckans..

..låt: Rastegar feat. Patrizia - Om vi inte
Som ni vet så är ångestladdad hiphop, gärna svensk, min absoluta favoritgenre. Denna är naturligtvis inget undantag:
"Jag vill ju vara med dig/
Kom och ta min hand, nånting hindrar dig/
Vem ska stoppa dina steg från att gå till mig?/
Men du förvirrat ler, det här är ingen lek/
Jag är också rädd, rädd att göra fel/
Låt mig få komma nära dig/"


..uttryck: "VI SKA TILL THAILAND!"
Behövs verkligen en förklaring..? Inte mer än att de bokade resenärerna utbrister detta till varandra ibland med en extremt glad ton.

..pryl:
Radiostyrd mini-helikopter
Hur kul är den inte? Minst sagt beroendeframkallande trots att den är hyfsat svårmanövrerad. Mitt nya soffnöje!



För övrigt..

..så åker vi med Aeroflot till Thailand. Det ruskigt dåliga ryktet hånskrattar oss, framförallt en ruskigt flygrädd medresenär, rakt upp i ansiktet. Men efterforskningar har visat att det förhoppningsvis är en myt.

..så är det vidrigt att New Yorks svar på Hagamannen ens existerar. Gripen är han förvisso, men att läsa att någon annan fått sitta av 22 år som oskyldig känns sådär.


Finbesök #2

Förra veckan skrev jag om besöket av mina storasyskon med familjer när de var påväg till Danmark med släkten. När veckan var över skulle naturligtvis släkten hemåt igen, vilket renderade i ytterligare ett finbesök för undertecknad. Den här gången var det päronen och lillasyster som tog sig tid och dök upp mitt på lördagen. Efter lite mat, mycket skratt och match så gick vi ut för att äta kina på kvällen.

Söndagen spenderades först med lite pyssel i lägenheten. Sen ville min kulturella familj på
stadsvandring och lojal som man är så ställde jag naturligtvis upp. Såhär i efterhand måste jag faktiskt påstå att det var över förväntan! Lärde mig mycket nytt om min vackra hemstad. När undertecknad åkte för att se en gammal målvaktskollega spela i stan så passade familjen på att åka hem.


På tal om min match ovan, och på tal om det sista jag sade om fotboll, så var det precis tvärtom i helgen. Deppigt värre, lojt och billigt. Från många håll, även om vi hade häng på dom i första. Referatet på motståndarnas hemsida efteråt var minst sagt skrattretande.
 

I detta nu är det lite mer än 101 dygn kvar till avresa. Sista tillskottet i resesällskapet kom under gårdagen, nu är vi uppe i sex tappra resenärer plus vänner från olika håll som ska mötas upp till och från under resan. Underbart!!!


BOKAAAT!!!

Länge kvar? Ehh,nej!

Egentligen vill jag åka till Bali och inte Thailand. Precis som ni ser ovan; "Inte som alla andra." Men ibland får envisheten vika ner sig för att brudarna ska kunna åka med. Den här gången blev det främst ekonomiska aspekter som spelade in. Hittills är vi fyra som har bokat. Who's next?

   


Femkamp vs vinstmatch

Jag fick inte nog av Liseberg den gågna helgen. Söndagseftermiddagens väder bjöd på allt somrigt man kan önska, vilket ledde till att vi drog ihop ett kompisgäng på åtta personer för att avgöra en femkamp på minst sagt blodigt allvar.

För en nybörjare som jag så blev det ett galet ojämt resultat sett från gren till gren. Meeeen liiika glad för det e jag, men gladast e nog räven :)
..tisdag eftermiddag och jag börjar bli hjärntvättad av trötthet och jobb är förklaringen till detta plötsliga infall.

I kombination med match igår och allt åkande i helgen har jag förmodligen blivit lagom snurrig. På tal om matchen igår, vilken känsla. Det är så fotboll ska vara: enkelt och roligt. Så har våren verkligen inte känts, snarare tvärtom. Men 0-2 igår gav mersmak, vi spelade ut dom och satte våra chanser, var stabila bakåt och hade go och sammanhållning på ett sätt jag faktiskt saknat sen jag kom till klubben.

Finbesök

I ondsdags förra veckan var vi träningslediga. Undertecknad passade på att brumma ut med silverpilen till flygplatsen för att hämta storasyster med dotter. Kvällen spenderades på bästa sätt: god mat och lekar, kortspel och sånt som hör till en åttaåring.

Torsdagen lämnade jag damerna ensamma eftersom jag hade jobb och träning att tänka på. De klarade sig utmärkt och toppade dagen med ett besök på Universeum. Fredagen blev väldigt lyckad, jag hade tagit ledigt från jobbet så vi umgicks och busade hela dagen på självaste Liseberg.

På kvällen anlände resten av sällskapet; storebror med bättre hälft och två barn samt storasysters sambo. Som pappa uttryckte det när han ringde under kvällen: "Fullt hus har fått en helt ny innebörd!"
Kubb, hopprep och tv-spel avslutade ett grymt veckoslut. Lördag morgon åkte besökarna vidare med färjan söderut, en vecka med hela tjocka släkten i Danmark väntade för att fira farfars 80-årsdag.

Överlägsen?


Vad hittar man inte på Youtube


Inflyttningsfesten

Dagens klädsel: Rosa handklovar, helt klart mest gångbart under kvällen.
Dagens citat: Istället för "Jag ljuger så bra" som i låten så sjöng någon obehaglig person "Jag slickar så bra!!" ...okej säkert, lugn med den självgoda och festförstörande tonen.
..detta citat vann i stark utmaning av taxichaufförens "Jag måste jobba!! Din mamma, din pappa." men efter frågande svar från oss tog han det återigen: "Din mamma, din pappa." Måste jag tillägga att vi fortfarande inte förstod vad våra föräldrar hade med hans jobb att göra? Nej, tänkte väl det.
Dagens roliga händelse: Det måste vara att det faktiskt finns filmbevis på att två välbekanta personer, sammanlänkade med ovan nämnda handklovar, körde dansen till "Jag ljuger så bra" ståendes i soffan. Sjukt kul!
Dagens tråkiga händelse: Spilld öl i min soffa är aldrig speciellt trevligt.
Dagens sjukaste: Att en viss hypokondriker faktiskt fick en del skit efter att ha "lånat" lite sprit under kvällen, trots att det påstods ha förvunnit mycket mer än vad som egentligen var fallet. Dags för den verkliga boven att ge sig tillkänna!
Dagens låt: Dock någon dag efter, men just nu äger Peter Bjorn and John feat. Kanye West - Young Folks. Visslingen ältades redan på Roskilde men nu i hiphoptappning gör att jag myyyser!
Dagens maträtt: Undertecknad åt thai efter matchen innan festen drog igång. Rester från fredagen va viktigt i det läget!
Dagens I-landsproblem: Att alla kom sent. Men vi va verkligen inte tre bittra surkartar som satt själva i två timmar :)
Dagens problem: Skinnjackeförväxlingen. Min kära målvaktskollega insåg precis när vi skulle gå att hennes jacka var spårlöst försvunnen. Efter omfattande detektivarbete av värdinnan fann vi den något förvirrade killen i tjejjacka.
Dagens kärlek: Don Corleone. Jag fick Gudfadern-boxen i inflyttningspresent. Mycket viktigt, maraton nästa!
Dagens klantigaste: Utan tvekan när jag, efter att ha nallat en öl av fel kompis, skyllde ifrån mig att jag fått tillstånd att ta ölen. Varför inte bara säga som det var, att jag trodde jag tagit den öl jag hade fått av någon annan? Haha..
Dagens sämsta låt: Schlagern som pumpades tillfälligt under kvällen, såhär i efterhand känns det inte det minsta konstigt att jag inte befann mig i vardagsrummet under den tidigare nämnda hanklovsdansen i soffan.
Dagens historiska ögonblick: När jag fick mina efterlängtade muffins. Blev bjuden på dem första gången i vintras..sen tog det ett halvår till ett kärt återseende. Nerköp dock att de minst sagt gick åt under festen.