Julfirande

Jag får erkänna att min julkänsla var i princip noll när jag åkte ner till päronen. Men på julaftonsmorgonen släppte det, eftersom det var ett sagolikt vinterlandskap som mötte oss. Sammantaget har det varit en fantastisk helg med många skratt.


Systerdotter och jag på middag förra helgen.


Uppsala var julpyntat förra helgen.


Päronens trädgård på julaftons morgon.


Såhär glad var jag på morgonpromenaden.


Mamma gillar Nesta.


Jag och storasyster på julmiddagen.


Pappa och lillasyster.


Julkänsla!


Bocken är död

Vad är det med bocken i Gävle? De envisas med att ha den varje år, och i princip varje år så är det någon där och bränner den. Jag lyssnade på The Voice i morse, och de hade en intressant teori. Tänk om det egentligen är Gävle Kommun själva som bränner bocken för att få publicitet?

I eftermiddag bär det av till de småländska skogarna för julfirande med familjen. Det ska bli skönt att komma iväg på långhelgen, även om försäsongsträningen blir lidande eftersom inte ett enda gym i Oskarshamn har öppet de dagar jag är där nere..


Bara skelettet återstod nu på morgonen av julbocken.


Avslutningsvis

Jag har haft fullt upp sen vi kom hem. Samtidigt har jag funderat på hur jag ska kunna knåpa ihop en värdig avslutning på en osannolikt fantastisk resa. Svaret blev att det inte går. Samtidigt är det mer som skulle behöva sammanfattas: första året som boende i huvudstaden, första året på mitt tredje försäkringsbolag samt första året som spelare i Sveriges mest hatade klubb.

Ingångsvägarna är många och tankarna snurrar. Jag nöjer mig med att tala om att de sista dagarna på resan var avslappnade och festfria, vi pressade det sista i solen och såg till att shoppa samt fixa det sista inför 36-timmarsresan. Tänk att en månad kan gå så fort men ändå så långsamt..

Helgen efter hemkomsten spenderade jag i Underbara Uppsala. I lördags stod kusinträff hemma hos storasyster på schemat, ett mycket trevligt initiativ! Det var första gången vi samlas utan föräldrar och resten av släkten, men absolut inte sista gången. Vi drack glögg, åt god mat, umgicks och tittade på mina bilder från resan.

När två av kusinerna gick vidare till diverse fester, valde resten att se haussade filmen
Avatar. Inget dåligt beslut visade det sig, då vi var överens om att James Cameron lyckats igen och att det är den bästa nya filmen på bra länge. Eftersom det blev sent och vi hade planer för söndagskvällen, så valde jag att sova kvar.

På söndagen gick vi en promenad Årsta runt i det grymma vintervädret. Storasyster och systerdotter skulle på julstök hos någon kompis, så jag och minikusinen hyrde film och kröp ner i soffan. Några timmar senare hämtade vi upp julstökarna och åkte in till stan. Middag med samma kusiner som dagen innan, plus farmor och farfar på fina och fräscha Villa Romana. Gudomlig mat och riktigt trevligt att träffa släkten utan att det var julafton eller någons födelsedag för en gångs skull.

K halsar till er dar hemma


Bilder


K njuter vid poolen.


T visar att bucketen ar sluuut!


Robban posar, T posar. Men vad gor Fredrik?


Vart forsta och hittills enda trapp-kort pa Jong's. Tradition fran forra aret.


Klaus och Fredrik forsoker klunsa. K alskar kameran.


Ett av manga misslyckade hoppkort pa Long Beach. T skulle gora en boll framfor mig, jag skulle stracka ut. Observera skuggorna, haha.


Bildbeviset: K och T ska stalla upp i Luciataget pa Carlitos.


"-No, we are going to pee!"


Fler vanner pa plats

Jag har kommit pa en sak till som jag har glomt beratta. En av kvallarna nar vi var ute med Z och mamma M, sa "misshandlade" K och T en kille som forsokte sno Ts nya klocka. Jag var dock inte dar for att bevittna handelsen, men har fatt det aterberattat for mig ett antal ganger. Det later minst sagt hysteriskt, K drog honom i haret och bada tva var tvugna att dras darifran for att de inte skulle sla honom. T fick faktiskt tillbaka sin numera trasiga klocka till slut.

Efter en lugn kvall i forrgar sa bestamde vi oss for att aka till Long Beach igar, stranden pa andra sidan. Det var skont att se nagot annat och att fa omvaxling i form av andra badmojligheter. Tillaggas bor att vi nu ar nere pa solskyddsfaktor 2 pa oljan!

Nar vi sovit var obligatoriska powernap sa tyckte K att det var dags att farga utvaxten. Farg hade hon kopt ett par dagar tidigare, men det ingick ingen bunke eller plasthandskar.. K jobbade med en tom vattenflaska att blanda i, och en vanlig plastpase som handske. I efterhand kan vi val saga att det gick sadar; hon missade forst halva harbotten och det kom farg overallt. Ks oron, panna, hander, armar och ansikte var tackt av svart farg. Pa nagot mirakulost satt fick hon bort nastan allt, men fargen pa stengolvet i badrummet ar fortfarande kvar. Tur att resultatet blev bra.

Igar kvall var det dags for utgang for oss igen. Norrmannen tog det lugnt och Kattis & co var forsenade till Phi Phi eftersom Kattis tydligen checkat in nagon annans vaska pa flygplatsen.. Men ingetdera stoppade oss fran att ata grymma Bahamaspizzan pa Cosmic, dricka nagra Chang och sedan ga vidare till Carlitos. Dar var det tyvarr ratt dott, sa vi gick till Reggae Bar en stund. K och T smet in med sina buckets, aven om snubben i dorren forbjudit dem. Vi spelade biljard pa overvaningen mot nagra engelsman, nar vi bestamde oss for att ga och kissa. Da utspelade sig foljande:
T (finkanslig): "-We are only going to powder our noses.."
Engelsman till K: "-Okay, you are going to powder your noses?"
K (inte lika finkanslig) "-No, we are going to pee!"
Varpa K gor en gest i stil med barnafodande. Gesten finns pa bild i ovanstaende inlagg. Sjukt kul!

Efter ett tag drog vi ner mot Slinky och Apache pa stranden. Pa vagen traffade vi nagra svenska grannar pa Jong's, dom sag extremt unga ut allihopa men det visade sig att de var i var alder. I baren pa Apache, nar undertecknad skulle bestalla en Chang till, dok det upp tva skona mexikaner som bjod pa Jager-shots. Inte en, inte tva, utan tre shots senare tyckte Bac att det var dags att hitta K och T for att traska hem.

Idag pa stranden madde vi faktiskt oforskamt bra, till och med T trots att vi faststallt att hon var fullast pa Phi Phi igar. Det resulterade i mycket bollande: gris, elal, far, ko och apa hann vi med. Tills nagon kom pa att vi skulle spela strandmatch eftersom tidvattnet dragit ut vattnet sa en fotbollsplan latt fick plats. Sagt och gjort, killarna mot tjejerna blev det. Tva av norrmannen och tva skottar, mot oss tre, en av de norska killarna som heter Klaus samt tva andra svenska tjejer fran Dalarna. Behover jag ens skriva att vi vann?

Vi traffade precis Kattis pa stranden, hon har antligen fatt sin vaska och de kom till Phi Phi i morse. Ikvall blir det Luciafirande pa Carlitos, i kombination med att de oppnar dar uppe igen efter renoveringen. Lagg till en forfest med Fredrik, norrmannen + Kattis & co pa det, sa forstar ni att det blir aka av.


T thaiboxas


Phi Phi alskar oss

Jag har ju glomt att beratta om Ts film. Den ar fran nar vi var ute forsta gangen med Z och mamma M. Jag och T gar och kissar pa Carlitos, hon har pressat buckets och jag kor pa ol saklart. Helt plotsligt, av en anledning som fortfarande ar ytterst oklar, borjar T sjunga pa en egenkomponerad sang. Samtidigt kor hon nagra halvskumma dancemoves. Jag tar papassligt upp kameran och lyckas filma hela spektaklet. Texten pa sangen? "Therese ar inte tankad, tjooo! Therese ar inte tankad, tjooo! Therese ar inte alls full, tjooo!"

Dagen efter poolbesoket, alltsa i forrgar, sa var det dags for utgang igen. Z och mamma M skulle resa till Bankok for att shoppa de sista dagarna och vi sag till att de fick ett fullvardigt hejda fran Phi Phi. K var fortfarande svajig efter matforgiftningen och gick hem tidigt. Vi andra gick till Reggae Bar, eftersom Zs mamma M annu inte sett nagon thaiboxning. Da boxningen inte hade borjat nar vi var dar, sa gick vi till andra sidan on for att se hur det var pa Hippie. Nagot forvanade insag vi att det var igenbommat, sa vi hamnade istallet pa nya och sunkiga Bora Bora dar bredvid istallet. Val tillbaka pa Hippie, kom en tjej upp ensam i ringen efter ett par matcher. Domaren visade att hon ville ha en utmanare, och det gick trogt till en borjan. Tills T inte kunde motsta frestelsen och stallde sig upp for att utmana hollandskan.

Da tjejen som T utmanade va sjukt spinkig och inte hade en muskel pa hela kroppen, var vi tvugna att snacka upp henne sa till den grad att T nastan var nervos for att ga upp i ringen. Det gick bra, T pucklade pa henne sa mycket att hon var tvungen att bryta matchen efter forsta ronden. Aven detta finns fangat pa film, ska forsoka lagga upp den nar jag kommer ihag att ta med kamerasladden nasta gang.

Kvallen fortsatte pa Slinky har nere pa var strand, dar motte vi aven upp Fredrik och nagra av hans skona norska lagkompisar. Det mest anmarkningsvarda som hande dar, var att ett par thaihoror (ingen krydda, utan helt och hallet sanningen) borjade tjafsa med oss. Pa nagot satt forsokte de gora upp om vem av dom som egentligen hade paxat Fredriks snygga kompis Robban. T forsokte hjalpa till och medla, vilket resulterade i att hon blev knuffad av den tjocka av hororna. Da blev jag irriterad pa riktigt, stallde mig upp och sa ett par val valda ord, bland annat "You don't touch my friend!". Det har med horor ar ett nytt fenomen pa Phi Phi, vi har inte sett det alls har tidigare och varit glada for det.

Pa vagen hem (30 meter), stannade jag for att kopa en grym chicken sandwich. Da kom tva stortskona tyskar (visste inte att det fanns skona tyskar) och bara skamtade sonder allt och alla som gick forbi. Det slutade med att vi stog 10-15 pers och snackade. Mycket trevlig avslutning pa en galet rolig kvall.

Igar var det ombytta roller, T var krasslig och gick hem efter middagen samtidigt som K madde nagot battre och foljde med ut. Vi motte aterigen upp norrmannen och Fredrik pa Reggae Bar. Vi spelade biljard och drack buckets (ol for mig), tills tva av norrmannen, Robban och Stian, gick upp i boxningsringen. Sjukt kul match att se, speciellt eftersom bada skrattade mest hela tiden. Vi avslutade igen pa stranden, den har gangen pa Apache. Efter ett stort antal klunsar om diverse saker sa gick vi hemat, det blev betydligt lugnare och tidigare an kvallen innan.

Dagtid spenderas pa stranden i den extrema hetta som hittat till Phi Phi, eller liggandes i vattnet for att sta ut. I ovrigt ater vi gott nar vi ar friska och sover laaanga powernaps. Dagarna flyter ihop sa det ar en mycket stor kraftanstrangning som ligger bakom det har blogginlagget. Imorgon kommer Kattis med entourage, trevligt!

Sjukstuga

Idag har vi stekt vid Princess Hotels pool hela dagen, som kompensation mot att det inte blev sa mycket sol for oss igar. Mycket roligt hander hela tiden, men eftersom jag inte har min iPhone med mig utanfor hotellrummet sa blir det daligt med minnesnoteringar. Darfor faller de flesta kommentarer i glomska, och jag drabbas av lite av en skrivkramp nar jag val sitter vid datorn for att blogga. Da ar det skont att iallafall ha blider att komma med. Ja, jag ar fortfarande nojd med min kamera.

I vattnet i poolen, efter att vi tagit en massa undervattenskort med Ts kamera, klackte hon nagot som inte var en skon kommentar i dess fulla mening. Men anda osannolikt kul nar vi fatt spinna vidare pa det. Det blev ett "Yeeettss!" med laspning, istallet for ett Yes! som det var meningen till. Detta slutade med att vi spanade vidare pa att vi skulle snacka med folk vi inte kande, prata normalt for att senare avsluta med ett laspande "Yeeettss, ssssaaankss!". Galet roligt dar och da.

Nar vi gick fran poolen, lite latt solbranda (las: extremt bruna), sa traffade vi pa Fredrik. Han ar kompis med stalkern som forfoljde K forra aret, men stalkern ar inte med pa resan i ar. Fredrik och hans norska kompisar var minst sagt schletna sen igar, men de skulle stanna lange sa vi hinner med storsta sakerhet festa med dom under resan.
Tre av fem i sallskapet har spytt under dagen och kvallen. Mindre roligt att se folk man bryr sig om sa daliga, vi kanner oss minst sagt maktlosa!

Utgang igar

Jag har gaddat mig, min forsta bamboo-tatuering. Sjukt nojd. I ovrigt flyter dagarna snabbt ihop nar man ar pa samma stalle. Igar kom Z och hennes skona mamma hit, sa det firade vi med att ga All In. Idag fyller Zs mamma Marina ar, sa vi ska strax ga till fiskrestaurangen som ligger precis bredvid Carlitos.


K var nojd innan vi gick fran rummet.


Sahar nojd var T over att antligen kunna dricka ol igen efter sjukdomen.


Syns det att det inte var meningen att Z skulle vara med pa kortet?


Har star vi uppradade i trappan upp till den mysiga restaurangen vi at pa.


Avslaget innan maten?


Zs Mamma M dricker sitt livs forsta bucket pa Carlitos.


K petar Z i nasan?


Tva skona norrman och Calle hangde vid vart bord pa Carlitos.


T bjod pa shots..


Gladast pa Phi Phi.


I slutet av kvallen nar K och T forsvann (de var pa toa en timme), sa hangde jag med stortskona Maria och Mattias fran Lidingo.


Bilder

Jag fick alltsa ett infall pa Langkawi. Jag har aldrig haft en digitalkamera, men nu insett att det faktiskt skulle vara kul att ha. Vi gick till Canon-affaren pa Langkawi och tittade runt lite av en annan anledning, och jag fastnade for en ratt bra amatorkamera. Bra erbjudande fick jag ocksa: Canon Ixus 100 IS, inklusive alla sladdar, tre ars internationell garanti, case och minneskort pa 4 GB. Alltihop ett antal hundralappar billigare an vad jag hade kunnat komma undan med hemma. Gissa om jag ar nojd. Har kommer ett urval av de basta bilderna fran de forsta dygnen som kameraagare:


K och T ar nojda infor sista ungangen pa Lankawi.


T och jag posar med havet i morkret utanfor vart rum.


K hittade en gammal Mini Cooper, hennes drombil.


Sahar mycket gillade vi Babylon Bar.


Luke, K och tva andra engelsman pa Babylon.


K verkar vara ensam pa stranden sista dagen pa Langkawi.


Norden gillar varldens storsta pineapple-shake.


Jag och K ar glada over att antligen vara pa Phi Phi.


Kommentar overflodig. Phi Phi!


Phi Phi

Resealternativet som gick att forboka pa Langkawi var omstandigt, dyrt och tog extremt lang tid. Fan heller tankte vi, och bokade bara baten Langkawi - Satun, Thailand. Val framme i Satun skulle vi fa tag pa en taxi eller minibuss sa snabbt som mojligt, for att med tidspress ta oss till Krabi och darifran baten till Phi Phi. Dock visade det sig att tidspressen var mindre an vantat, da vi glomt att rakna in timmen i tidsskillnaden som vi tjanade pa att resa fran Malaysia till Thailand. Plus att baten gick 16 pa fredagar och inte 15 som taxikillarna i Satun pastod. Vi fick alltsa vanta pa baten istallet, bra jobbat! Vi fortsatter alltsa resan med att vagra aka buss, utan alltid ta oss med taxi overallt. Lyxbackpackers, det ar sa vi jobbar.

Val framme pa Phi Phi har vi redan blivit igenkanda tva ganger av folk som jobbar har. Vi bor saklart pa Jong's och har hittills atit tva ganger pa Garlic. I morse vid frukosten pa just Garlic borjade T snegla pa drinklistan, och blev sjuuukt taggad nar hon sag foljande: Thai Whiskey with Coke + Glass, 100 Baht. "-Oj vad gott med glass till!" Det roliga var att det var hon sjalv som insag att det skulle vara jattekonstigt om menyn helt plotsligt stod pa svenska..

Igar nar vi hade checkat in (eller "loggat in", som K envisas med att saga), duschat och atit sa gick vi till massagestallet har bredvid for att fa manikyr och pedikyr. Helt plotsligt ser jag och T ett bekant ansikte utanfor. Mycket riktigt, det var Stridh som tranade med vart lag pa Bastkusten en period forra aret. Ett trevligt aterseende, och aven om vi hade raknat med att hon och hennes kompis skulle dyka upp pa stranden idag, sa lar vi ses snart igen eftersom on ar sa liten.

Lagg dartill att Z och hennes coola mamma kommer hit imorgon, samt att Kattis mfl kommer hit om en vecka, sa forstar ni att vi inte kommer att ligga ensamma i ett horn pa stranden. Inte heller utgangarna lar bli speciellt ensamma for oss. Haha. Vi har redan planerat ett besok pa sagolika Bamboo Island. I ovrigt far vi se vad som hander i form av utflykter och aktiviteter.

Idag var vi ute bland de forsta pa stranden, 7.30 vaknade vi alla tre av oss sjalva och kort darefter var vi on the move. Kan tyckas konstigt, men klockan ar da 8.30 i Malaysia och det var tiden vi envisades med att ga upp pa Langkawi. Manga soltimmar blev det, och det har ar sista rycket infor var efterlangtade powernap. Tjejerna sitter i skrivande stund och tittar pa Idol-klipp pa datorn bredvid mig..

Imorgon reser vi vidare

Igar madde T battre, vilket vi markte da hon pa stranden klackte det nya uttrycket "Det ar toppen pa i:t!". Vi forstod att hon menade antingen "Det ar toppen pa isberget." eller "Det ar pricken over i:t.". Men vilket? Darom strider de larda, men det ar fortfarande ytterst oklart.

Det finns mycket kul man kan ha, molnen till trots. Eller?
Till att borja med slog vi vad om vad klockan var nar vi ledsnat pa att ligga pa stranden i duggregn: T gissade 11.15, K trodde pa 11.30 och jag satsade pa 11.45. Extremt bra gissningar, klockan var 12.45..
Sedan nar vi gatt upp pa rummet, fick jag och T gissa hur manga trixningar K skulle klara med var beachboll. Jag gissade pa 7, T chansade pa 2. Om K skulle klara 7 eller fler, sa skulle jag bjuda henne pa en ol plus att vi skulle borja appladera. Hon klarade 8 stycken, jag tror aldrig att vi har sett henne sa barnsligt glad nagonsin.

Nar vi satt och at lunch pa vart frukosthak, diskuterade vi vart en tandlakare skulle kunna finnas pa on. Vi spanade aven lite, men nar vi borjade bli seriosa igen stod K for sin skona kommentar: "Men vi kan ju fraga nagon. Tooth Doctor, eller vad heter det?" hennes annars sa felfria engelska var plotsligt bortblast..

Vi bestamde oss att forsoka styra upp var resa vidare till Phi Phi, och fick hora att det skulle finnas en resebutik som kunde fixa speedboat direkt dit. Vi borjade promenera at det hall vi visste att Pharmacy lag, och det hela slutade med att vi hittade apoteket men inte resebutiken.. T blev svag och undertecknad borjade kanna av skav fran de nya flippen, sa vi tog en taxi och lat K ga tillbaka. Hon skulle kolla upp resan pa egen hand, samtidigt som T behovde ett USB-minne da hennes kamera kraschat igen. I Canon-affaren, dar T kopte sitt efterlangtade USB, hittade jag en kamera. Mer om det i nasta inlagg, men jag gick iallafall tillbaka och kopte kameran nagon timme senare.

Igar var engelsmannens sista kvall pa Langkawi, idag har de akt vidare till Kuala Lumpur. Det, och att T antligen var pa benen igen, firade vi genom att forst ga tillbaka till Viva Italia och sedan fortsatta till samma irish pub som vi traffade Luke och Paul pa forsta gangen. Nagra ol och en jagershot senare (T holl sig till vattnet) drog vi ner till Babylon, dar vi antog att vi skulle hitta grabbarna. Det blev en lyckad kvall, var grymma kortlek och spelet The Busdriver fyllde engelsmannen, deras landsman till nyfunna vanner samt Sara, en skansk tjej som pluggar i Malaysia.

Imorse vaknade vi ofortjant valmaende, tog oss ner pa stranden och sa plotsligt dok antligen solen upp igen. T blev svag efter nagon timme, febern verkar inte ha gett upp helt an. Efter fem timmar pa stranden var det inte jag som gav upp for att jag brant mig i vanlig ordning, utan K som tyckte vi kunde ga upp pa rummet. Vi har bokat forsta etappen i morgondagens resa: Baten Langkawi - Satun, Thailand. Sedan tanker vi ta en minibuss eller taxi pa plats, for att ta oss till Krabi dar baten till Phi Phi gar. Lite tidspress, men med tanke pa hur bra allt gatt med resandet hittills, sa borde vi klara det. Peppar peppar!

Sjukdom och regn

Det ar faktiskt inte fullt sa illa som rubriken kanske later. Men Ts ryggonda gick snabbt over i hog feber efter stranden igar, sa hon stannade hemma igarkvall for att forsoka ta igen sig. En misstankt matforgiftning, men sa kan inte ha varit fallet da hon anda at en hel pizza pa kvallen. Under natten nadde forhoppningsvis febern sin absoluta kulmen, da T vaknade av illamaende och frossa. Jag och K holl oss vakna i drygt en timme for att halla koll pa henne. Idag har hon legat inne pa rummet, och alldeles strax ska vi ga in och titta till henne igen.

Middagen med Paul och Luke pa grymma restaurangen Viva Italia blev alltsa istallet nagot av en "dubbeltejt". God mat och en ol senare sa bestamde vi oss for att aterigen ge Babylon Bar en chans. Vi gick ner till stranden ett par timmar tidigare an senast, och nu var stallet hur soft som helst. Vi satt pa plastmattor i sanden och lyssnade pa det grymma livebandet som spelade reggae, raknade stjarnor, fulade oss (eller rattare sagt, Paul fulade sig..) och forsokte halla det stigande tidvattnet borta genom att grabbarna blev sju ar igen och byggde en sandmur. Vid midnatt tackade jag och K for oss och gick hem for att titta till T.

Idag vaknade vi lite senare an vanligt eftersom vi holl oss vakna for Ts skull. Anda lag jag och K pa stranden redan 10.30. Det var molnigt, men det ar inget problem eftersom vi vet av erfarenhet (Phi Phi forra aret) att solen tar sjukt bra anda. Vid tva-tiden kom det en regnskur, sa vi gick bort till Babylon for att se om de hade nagon trevlig lunch. Dar traffade vi aven engelsmannen aterigen, och de ar nastan annu mer oroliga for T an vad vi ar. Vi har iaf lovat dem att vi ska uppsoka ett Pharmacy i eftermiddag.

Eftermiddagen kommer alltsa att besta i att hitta ett Pharmacy at T, bikini at K, eventuellt en ryggsack och ett par flipflop till mig, samt att vi ska fylla upp vart kylskap med lite dricka och godis sa att vi har var alldeles egna minibar nar vi kommer upp fran stranden. Vi hoppas pa Ts tillfrisnkande och pa straaaalande sol imorgon igen. I ovrigt har vi det riktigt jakla bra.